Årets VD och Årets Unga VD 2016 utsedda!

Årets VD 2016 stora, mellanstora och mindre företag samt Årets Unga VD utsågs ikväll på Grand Hôtel i Stockholm. Vi gratulerar både vinnare och finalister! Här hittar du namnen på alla vinnare samt juryns motiveringar.

Nu är det klart vilka som blir Årets VD 2016. Igår kväll presenterades vinnarna i fyra olika kategorier på en stor gala på Grand Hôtel i Stockholm.

Vinnare Årets VD 2016:

  • Årets VD i kategorin stora företag: Erik Ringertz, Netlight Consulting AB.
  • Årets VD i kategorin mellanstora företag: Peter Hellgren, Consid AB.
  • Årets VD i kategorin mindre företag: Liza Jonson, SPP Fonder AB.
  • Årets Unga VD: Mikael Lezdins, Energi Funktion Komfort AB.

Utmärkelsen Årets VD syftar till att lyfta fram och belöna goda exempel bland Sveriges vd:ar och genom det goda exemplets makt påverka till ett gott ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv.

Bakom utmärkelsen står Motivation.se som för femte året i rad delar ut priset. Över 300 personer hade samlats i Vinterträdgården på Grand Hôtel och förutom prisutdelningen fick man också lyssna till några av näringslivets toppar som delade med sig av sina erfarenheter. Ämnet för kvällen var ”Våga ta ledarrollen på framtidens marknad redan idag” och handlade om vilket ledarskap som behövs i en värld som många av oss upplever som alltmer turbulent och utmanande. Är det till företagen vi ska ställa hoppet om en hållbar tillväxt och en positiv utveckling av människor och samhälle? Allt fler anser det.

- Alla fyra vinnarna av utmärkelsen Årets VD 2016 är väl värda det här priset. De har alla visat på ett positivt och ansvarsfullt ledarskap som tagit både individer och företag framåt. Vi hoppas att priset ska stärka och uppmuntra dem i det fortsatta arbetet att driva vidare sina visioner även i framtiden. Vi behöver ledstjärnor att ta rygg på och alla årets vinnare är fantastiska förebilder för ett hållbart och gott ledarskap, säger Per Winblad, ordförande i juryn och chefredaktör på Motivation.se.

Juryns motiveringar till vinnarna i respektive kategori är:

Stora företag:
Erik Ringertz, Netlight Consulting AB
Juryns motivering:
”Med ett närvarande och modigt ledarskap som bygger på förtroende för människan har Årets VD i kategorin stora företag visat att det finns ett tydligt samband mellan tillit och lönsamhet. Med ambitionen och viljan att påverka samtiden för att skapa en bättre värld för alla i en homogen bransch, jobbar pristagaren för mångfald och för att medarbetaren ska bli den bästa versionen av sig själv. Genom att varken gå framför eller bakom – utan i mitten – är årets pristagare en ledare som flyger med flocken.”

Mellanstora företag:
Peter Hellgren Consid AB
Juryns motivering:
”Genom ett uppmuntrande och generöst ledarskap har Årets VD mellanstora företag skapat en trygg företagskultur där medarbetarna utmanas i sin utveckling – med stark tillväxt och lönsamhet som resultat. Med en stark vision och förmåga att få alla med på tåget bidrar pristagaren till att skapa sammanhang i en digital samtid som påverkar alla marknader. För Årets VD är entreprenörskap, engagemang och effekt ledord som tar företag och människor framåt - och som pristagaren själv säger: resan har bara börjat.”

Mindre företag:
Liza Jonson, SPP Fonder AB
Juryns motivering:
”Med fokus på samhällsutveckling har Årets VD mindre företag visat att det är möjligt att integrera hållbarhet och bryta ny mark i en traditionell och hårt reglerad bransch. Genom ett tydligt och inkluderande ledarskap har pristagaren skapat förutsättningar för alla medarbetare att bidra till affären och förflytta bolaget framåt med positiv kraft. Årets VD har förmågan att lyfta fram människan och skapa resultat genom den växtkraft som finns inom varje individ.”

Juryn för Årets VD består av:
Catherine Sahlgren, vd, Teknikmagasinet. Cecilia Giertta, vd, Sveriges Bryggerier, Jan Friberg, vd, Bondi Executive Search. Jan Liljero, vd, EGN Sverige. Johan Lilja, Direktor Läkarmissionen, Kattis Ahlström, Programledare och fd generalsekreterare BRIS, Per Winblad, vvd & chefredaktör Motivation.se (ordförande i juryn), Peter Bodin, fd vd Grant Thornton, Sigrun Hjelmquist, Executive Partner, Facesso AB samt Ulf Spendrup, vice vd, Spendrups.

Årets Unga VD:
Mikael Lezdins, Energi Funktion Komfort AB
Juryns motivering:
”Årets Unga VD har med stort engagemang skapat förutsättningar för lönsam tillväxt genom affärsinnovation som innebär minskad belastning på miljön genom effektivare nyttjande av energiresurser. Pristagaren är en entreprenör som brinner för att bibehålla familjekänslan genom ett öppet, inkluderande och mänskligt ledarskap som involverar medarbetarna i företagets utveckling. Årets Unga VD förstår att satsning på löpande kompetensutveckling bidrar till ett ökat resultat för verksamheten - ett föredöme som visar att tillväxt kan skapas genom tydlig värdegrund och fokus på hållbarhet.”

Juryn för Årets Unga VD 2016 består av:
Douglas Roos, Entreprenör & grundare Nyheter24-Gruppen, Helena Anderberg, vd HRM Affärsutveckling, Henrik Frohm, Försäljningschef IHM Business School (ordförande i juryn), Johanna Frelin, vd arkitektkontoret Tengbom, Karitha Ericson, Human Resources Director, Grant Thornton, Ruth Westberg, vd Concept samt Therese Albrechtson, Medgrundare, Academy of Excellence.